S obědy jsme výrazně spokojenější


S obědy jsme výrazně spokojenější

Češi si rychle zvykli na „porevoluční“ svobodnější výběr, bohatší fresh obědy i kvalitnější suroviny. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu veřejného mínění společnosti Sodexo „30 let obědové revoluce,“ který se zaměřil na rozdíly ve stravování v práci před rokem 1989 a dnes. Čeští strávníci pozitivně hodnotí současnou vyšší kvalitu obědů, víc jím chutnají, jsou zdravější a oceňují i důslednější hygienu. Naopak s nostalgií vzpomínají na lepší ceny předrevolučních obědů, poctivější receptury a celkově na víc času na to zajít si pravidelně na oběd.

Změna na talíři? Jak v čem (obecně k lepšímu)

Jak vyplynulo z exkluzivního průzkumu společnosti Sodexo, který mapoval rozdíly ve stravování v práci před rokem 1989 a dnes, až 2/3 českých strávníků mimořádně pozitivně hodnotí porevoluční éru – a to jednak v souvislosti s lepší možností výběru (61 %) i celkovou spokojeností s nabídkou pracovních obědů (60 %). Pokud jde o konkrétní kvalitativní změny a parametry, Češi současné obědy hodnotí jako kvalitnější (24 %), zdravější (23 %), chutnají jim více (21 %) a 1/5 strávníků oceňuje i důslednější hygienu.

Naopak až téměř 1/3 respondentů – jedlíků (29 %) s nostalgií vzpomíná na větší „před-revoluční“ obědové porce. Ty chybí zejména strávníkům se základním vzděláním a také obyvatelům na Vysočině, v Ústeckém, Moravskoslezském, Plzeňském nebo Středočeském kraji. Necelá 1/5 respondentů (18 %) hřímá nad předrevolučními „lepšími cenami“ – zajímavé je, že cenově senzitivní jsou více muži než ženy (22 % vs. 15 %) a především pak respondenti z Karlovarského, Olomouckého, Plzeňského nebo Ústeckého kraje. Po poctivějších recepturách z předrevolučního období teskní 17 % strávníků, dřívější obědy více chutnaly 15 % Čechů a 12 % respondentům celkově chybí víc času pravidelně si zajít na oběd.

Svíčková na smetaně za 17,90 Kčs

„Před rokem 1989 bylo závodní stravování součástí firem a nikdo nesledoval náklady na jedno uvařené jídlo, pouze se sledovaly náklady na suroviny, které se musely vyúčtovat s přesností na 0,01 Kčs a zaměstnanci platili minimální částku za jedno jídlo. Dnes se samozřejmě vyhodnocují veškeré náklady vztažené k závodnímu stravování extra (mzdy, vybavení, prostory, energie, potraviny atd.), náklady na výrobu jídla jsou dnes realistické, ale mnohdy prodejní cena a úhrada zákazníkem je nižší,“ vysvětluje nejmarkantnější rozdíly Pavel Trmal, který od konce 70. let pracoval v legendárním Restaurace a jídelny (RaJ) na Praze 1 a dalších podnikových jídelnách. Dnes je regionálním ředitelem pro catering v jídelnách Sodexo na Slovensku.

Průměrná cena oběda je podle aktuálních statistik společnosti Sodexo Benefity 127 Kč. Nejvíce podle nich platí lidé Praze (138 Kč) a nejméně lidé v Karlovarském a Ústeckém kraji (113 Kč). Průměrná cena oběda se velmi blíží daňově nejvýhodnější hodnotě stravenky 123 Kč, což je částka, která se nejvíce vyplatí zaměstnancům i zaměstnavatelům. Právě stravenky jsou příkladem řešení, které se objevilo až po roce 1989. Předtím si lidé mohli vybrat, jestli budou za obědy platit v hotovosti nebo obědovými lístky, případně zálohou ze mzdy. Dnes je možností mnohem více. Kromě hotovosti se používají platební karty, ale také papírové stravenky, stravenkové platební karty nebo on-line objednávky. „Tradice dotovaných obědů je u nás dlouhá a mezi zaměstnanci oblíbená. I když se stravenky jako takové objevily na českém trhu až začátkem 90. let, také prošly velkou proměnou od papírových poukázek přes elektronické karty až k uživatelskému účtu v mobilní aplikaci,“ říká Daniel Čapek, prezident Sodexo pro Českou republiku a Slovensko.

Práce jako evergreen, politika jako porevoluční fenomén obědové konverzace

Okruh těch, se kterými trávíme čas oběda, zůstal navzdory společenským změnám více méně stejný. Polovina z těch, kteří pamatují poměry před rokem 1989, dnes stále obědvá s kolegy. Více než třetina strávníků přiznává oběd o samotě. Jen každý desátý Čech/Češka obědvá v pracovní dny v rodinném kruhu (12 %). Oběd s přáteli je velkým luxusem a může si jej dovolit jen 5 % Čechů.

Jak dál vyplynulo z exkluzivního průzkumu společnosti Sodexo, práce a vztahy na pracovišti jsou stálicí a konverzačním evergreenem – u pracovního oběda dnes tvoří až téměř polovinu času všech rozhovorů (46 % oproti dřívějším 34 %). Před revolucí za „bezpečná obědová konverzační témata“ lidé považovali zejména rodinu (16 %), sport (11 %), hobby a koníčky (13 %). I dnes mají rodinné vztahy u obědové konverzace své místo (12 %), za to koníčky a sport (8 % a 4 %) ustoupily diskusím o politice (11 %).


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Doporučujeme

Zajímavosti a tiskové zprávy

4. srpna 2025

Půjčka pro podnikatele nabízí velmi atraktivní možnosti

Jednoduchý scénář je za dveřmi, pro nečekané výdaje ve světě podnikání je tu malý úvěr. Ten se obejde bez...

7. července 2025

Stát podpoří pěstitele ovoce a zeleniny: Sezónní zaměstnanci v těchto sektorech získají slevu na pojistném a větší časový rozsah dohod

Sezónní zaměstnanci, kteří pracují v ovocnářství a zelinářství, získají slevu 7,1 % na sociálním...

3. července 2025

Program turistických voucherů pro Jeseníky přinesl regionu téměř 300 milionů korun

rogram turistických voucherů pro Jeseníky realizovaný Ministerstvem pro místní rozvoj (MMR) ve spolupráci...

11. června 2025

SÚIP: V roce 2024 provedl bezmála 19 000 kontrol a udělil pokuty za téměř 470 miliónů

Celkem 18 969 provedených kontrol, 5 595 udělených pokut v celkové výši 468 994 500 korun, ale i 1 934...

6. června 2025

První vysokorychlostní trať v ČR „Moravská brána“ je blíže realizaci

První vysokorychlostní trať v České republice uspěla v procesu posouzení vlivů na životní prostředí (EIA)...

4. června 2025

Firmy v železničním průmyslu nabízejí stovky pracovních míst pro letošní absolventy technicky zaměřených středních škol

Členské firmy Asociace podniků českého železničního průmyslu - ACRI letos nabízejí stovky pracovních míst,...

16. května 2025

Samsung přebírá špičkového globálního výrobce HVAC zařízení FläktGroup

Společnost Samsung Electronics oznámila, že uzavřela dohodu o převzetí veškerých akcií skupiny FläktGroup,...

27. dubna 2025

SGEF reportuje 36% nárůst financování strojů a technologických zařízení

Société Générale Equipment Finance (SGEF), tuzemský lídr nebankovního financování firem a člen Skupiny...

25. dubna 2025

Flexibilních kanceláří v Česku už je přes 172 500 metrů čtverečních. A bude jich více i v regionech

Flexibilní kanceláře v Česku zažívají rekordní růst. Po utlumení poptávky během pandemie sledujeme výrazné...

22. dubna 2025

IROP v roce 2024: 2 409 podpořených projektů a investice za 26,5 miliardy korun

Integrovaný regionální operační program (IROP) v roce 2024 významně podpořil rozvoj regionů napříč všemi...

Reklama

Page generated in 1.4458 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál