S obědy jsme výrazně spokojenější

S obědy jsme výrazně spokojenější

Češi si rychle zvykli na „porevoluční“ svobodnější výběr, bohatší fresh obědy i kvalitnější suroviny. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu veřejného mínění společnosti Sodexo „30 let obědové revoluce,“ který se zaměřil na rozdíly ve stravování v práci před rokem 1989 a dnes. Čeští strávníci pozitivně hodnotí současnou vyšší kvalitu obědů, víc jím chutnají, jsou zdravější a oceňují i důslednější hygienu. Naopak s nostalgií vzpomínají na lepší ceny předrevolučních obědů, poctivější receptury a celkově na víc času na to zajít si pravidelně na oběd.

Změna na talíři? Jak v čem (obecně k lepšímu)

Jak vyplynulo z exkluzivního průzkumu společnosti Sodexo, který mapoval rozdíly ve stravování v práci před rokem 1989 a dnes, až 2/3 českých strávníků mimořádně pozitivně hodnotí porevoluční éru – a to jednak v souvislosti s lepší možností výběru (61 %) i celkovou spokojeností s nabídkou pracovních obědů (60 %). Pokud jde o konkrétní kvalitativní změny a parametry, Češi současné obědy hodnotí jako kvalitnější (24 %), zdravější (23 %), chutnají jim více (21 %) a 1/5 strávníků oceňuje i důslednější hygienu.

Naopak až téměř 1/3 respondentů – jedlíků (29 %) s nostalgií vzpomíná na větší „před-revoluční“ obědové porce. Ty chybí zejména strávníkům se základním vzděláním a také obyvatelům na Vysočině, v Ústeckém, Moravskoslezském, Plzeňském nebo Středočeském kraji. Necelá 1/5 respondentů (18 %) hřímá nad předrevolučními „lepšími cenami“ – zajímavé je, že cenově senzitivní jsou více muži než ženy (22 % vs. 15 %) a především pak respondenti z Karlovarského, Olomouckého, Plzeňského nebo Ústeckého kraje. Po poctivějších recepturách z předrevolučního období teskní 17 % strávníků, dřívější obědy více chutnaly 15 % Čechů a 12 % respondentům celkově chybí víc času pravidelně si zajít na oběd.

Svíčková na smetaně za 17,90 Kčs

„Před rokem 1989 bylo závodní stravování součástí firem a nikdo nesledoval náklady na jedno uvařené jídlo, pouze se sledovaly náklady na suroviny, které se musely vyúčtovat s přesností na 0,01 Kčs a zaměstnanci platili minimální částku za jedno jídlo. Dnes se samozřejmě vyhodnocují veškeré náklady vztažené k závodnímu stravování extra (mzdy, vybavení, prostory, energie, potraviny atd.), náklady na výrobu jídla jsou dnes realistické, ale mnohdy prodejní cena a úhrada zákazníkem je nižší,“ vysvětluje nejmarkantnější rozdíly Pavel Trmal, který od konce 70. let pracoval v legendárním Restaurace a jídelny (RaJ) na Praze 1 a dalších podnikových jídelnách. Dnes je regionálním ředitelem pro catering v jídelnách Sodexo na Slovensku.

Průměrná cena oběda je podle aktuálních statistik společnosti Sodexo Benefity 127 Kč. Nejvíce podle nich platí lidé Praze (138 Kč) a nejméně lidé v Karlovarském a Ústeckém kraji (113 Kč). Průměrná cena oběda se velmi blíží daňově nejvýhodnější hodnotě stravenky 123 Kč, což je částka, která se nejvíce vyplatí zaměstnancům i zaměstnavatelům. Právě stravenky jsou příkladem řešení, které se objevilo až po roce 1989. Předtím si lidé mohli vybrat, jestli budou za obědy platit v hotovosti nebo obědovými lístky, případně zálohou ze mzdy. Dnes je možností mnohem více. Kromě hotovosti se používají platební karty, ale také papírové stravenky, stravenkové platební karty nebo on-line objednávky. „Tradice dotovaných obědů je u nás dlouhá a mezi zaměstnanci oblíbená. I když se stravenky jako takové objevily na českém trhu až začátkem 90. let, také prošly velkou proměnou od papírových poukázek přes elektronické karty až k uživatelskému účtu v mobilní aplikaci,“ říká Daniel Čapek, prezident Sodexo pro Českou republiku a Slovensko.

Práce jako evergreen, politika jako porevoluční fenomén obědové konverzace

Okruh těch, se kterými trávíme čas oběda, zůstal navzdory společenským změnám více méně stejný. Polovina z těch, kteří pamatují poměry před rokem 1989, dnes stále obědvá s kolegy. Více než třetina strávníků přiznává oběd o samotě. Jen každý desátý Čech/Češka obědvá v pracovní dny v rodinném kruhu (12 %). Oběd s přáteli je velkým luxusem a může si jej dovolit jen 5 % Čechů.

Jak dál vyplynulo z exkluzivního průzkumu společnosti Sodexo, práce a vztahy na pracovišti jsou stálicí a konverzačním evergreenem – u pracovního oběda dnes tvoří až téměř polovinu času všech rozhovorů (46 % oproti dřívějším 34 %). Před revolucí za „bezpečná obědová konverzační témata“ lidé považovali zejména rodinu (16 %), sport (11 %), hobby a koníčky (13 %). I dnes mají rodinné vztahy u obědové konverzace své místo (12 %), za to koníčky a sport (8 % a 4 %) ustoupily diskusím o politice (11 %).

Zdroj informací

SODEXO a NejBusiness.cz

Datum

23. října 2019

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Doporučujeme

Zajímavosti a tiskové zprávy

3. září 2024

OSTROJ naplno rozjel sériovou výrobu letištní techniky pro Oshkosh AeroTech

Opavský strojírenský výrobce OSTROJ rozšířil strategickou spolupráci s americkou společností Oshkosh...

1. září 2024

KB, MONETA a Air Bank nově umožňují vkládat hotovost do sdílené sítě téměř 800 bankomatů

Od srpna mají klienti Komerční banky, Monety a Air Bank možnost vkládat hotovost do téměř 800 sdílených...

19. srpna 2024

Konica Minolta se zaměřila na ochranu firemních dat proti hackerům

Konica Minolta reaguje na stále rostoucí počty hackerských útoků a potřebu maximálního zabezpečení IT...

15. srpna 2024

První ekologická celodřevěná prodejna BILLA vyrůstá ve Vracově na Hodonínsku

BILLA zahájila v červenci výstavbu své první celodřevěné ekologické prodejny v rámci střední a východní...

11. srpna 2024

Brněnská Authentica loni překročila půlmiliardový obrat a otevřela novou divizi

Brněnská skupina Authentica loni poprvé překročila půlmiliardový obrat, který meziročně vyrostl na celkem...

5. července 2024

Výroba vozidel v Česku nadále roste

V České republice bylo v prvních pěti měsících vyrobeno 651 935 osobních vozidel. To je téměř o 10 % víc...

30. června 2024

Největší fotovoltaický střešní projekt v Česku: V CTParku Bor na Plzeňku

Přední evropská developerská společnost CTP vybudovala bez využití finanční dotace dosud nejrozsáhlejší...

13. června 2024

Skanska uvádí na trh novou lokalitu, Habitat Malešice nabídne multifázový projekt s více než 1 000 byty

Skanska představuje svůj doposud největší rezidenční projekt s názvem Habitat a spouští prodej první...

24. května 2024

NOBO AUTOMOTIVE bude vyrábět sedladla pro BMW v GARBE PARKU České Budějovice

Společnost GARBE, specialista na logistické a průmyslové nemovitosti ve střední a východní Evropě,...

20. května 2024

Bonami expanduje do Itálie

onami, prodejce nábytku dekorací a vybavení do domácnosti, se rozšiřuje na další trh, tentokrát do Itálie....

Reklama

Page generated in 2.6496 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál