V závodní jídelně utratíme nejčastěji do 30 Kč

V závodní jídelně utratíme nejčastěji do 30 Kč

Jíst v závodní jídelně či kantýně se opravdu vyplatí. Více než třetina strávníků zde totiž za oběd zaplatí pod 30 korun. Do padesátikoruny potom celé obědové menu vyjde plných osmaamapadesát procent tuzemských zaměstnanců. Útraty v závodních jídelnách jsou tak podstatně nižší, než kolik platí lidé v běžných restauracích, kde se pohybují kolem 130 korun. Vyplynulo to z průzkumu, který je součástí interaktivního projektu na mapování firemního stravování s názvem „Moje závodka“. Jeho organizátorem je Sdružení pro zaměstnanecké stravování (ProZAMS).

Průzkum navíc prokázal, že lidé jsou s jídlem v závodních jídelnách spokojení. Tvrdí to sedm z deseti lidí, kteří v dotazu na spokojenost s kvalitou obědů odpověděli „spíše ano,“ (25,8 %), „ano“ (37,5 %), nebo „vynikající“ (7,5 %). „Oběd by měl pokrývat cca 35% celkové denní dávky energie a živin. Kvalitní, čerstvě připravený oběd by lidé měli jíst v klidu a mimo své pracovní místo,“ říká odborný garant projektu MUDr. Kateřina Cajthamlová.

Ze zaslaných jídelních lístků organizátoři hodnotili i kvalitu nabídky z hlediska zdravého stravování. Potěšitelné podle nich je, že velká část jídelen nabízí vedle klasického menu již i lehké pokrmy, byť ne vždy je to pravidlem. Důležité pak je, že kantýny nabízejí vícechodová menu. Ve větších firmách jsou pak obvyklé denní nabídky salátů nebo salátových barů, které si postupně nacházejí místo v menu i u menších firem. „Závodní jídelny a kantýny umožňují si každý den dát si k obědu polévku, hlavní jídlo a salát a doplnit tak energii na odpolední práci. Tříchodový oběd patří ke zdravému životnímu stylu,“ říká MUDr. Kateřina Cajthamlová.

Projekt probíhal 14 červnových dní na webových stránkách www.prozams.cz. Organizátoři od lidí získali postupně 120 jídelních lístků ze závodních jídelen a kantýn. Zaměstnanci, kteří je nahrávali na web, zároveň odpovídali na otázky směřující k cenám, spokojenosti apod. „V kantýnách a závodních jídelnách se stravuje zhruba 1,8 milionu lidí. Zatímco o kvalitě jídla a cenách v restauracích se píše neustále, o tomto segmentu se mluví jen málo. Chtěli jsme situaci zmapovat. Je zajímavé vidět rozptyl v kvalitě mezi dotovanými jídly,“ upřesňuje předsedkyně správní rady Sdružení pro zaměstnanecké stravování – ProZAMS Linda Nejezchlebová.

Cajthamlová: Stravovací paušál může zhoršit zdraví populace

Je otázkou, jak bude celý sektor fungovat nadále. Vláda schválila zavedení tzv. stravovacího paušálu, který má zaměstnavatelům umožnit namísto dotací jídla, vydávání stravenek apod. dávat lidem daňově osvobozený peněžní příspěvek.

„Různé průzkumy mezi zaměstnanci zjistily, že by při zdražení jídel či likvidaci stravenek významná část z nich přestala obědvat. To by nesporně vedlo ke zhoršení jejich zdravotního stavu i ztrátě pracovních míst ve stravovacích provozech,“ zdůrazňuje Kateřina Cajthamlová.

Její slova potvrzují i odpovědi lidí z projektu „Moje závodka“: pouhá 4 % zaměstnanců by v případě změny v podpoře závodního stravování chodila do jídelny či kantýny stejně jako doposud. Naopak třetina lidí (33,3 procenta) by do ní přestala chodit úplně.

Kolik stojí jídlo v závodní jídelně
Do 30 Kč 34,2 %
31-50 Kč 23,3 %
51-70 Kč 9,2 %
71-90 Kč 12,5 %
91-110 Kč 13,3 %
110-130 Kč 5,8 %
Více než 131 Kč 1,7 %

 

Spokojenost s cenou
Jsem docela spokojen, cena je rozumná/přijatelná 40,0 %
Cena odpovídá nabídce 18,3 %
Jsem spokojen, protože utratím méně než v restauraci 30,8 %
Cena by se mohla snížit 6,7 %
Cena je příliš vysoká, měla by být nižší 4,2 %

 

Spokojenost s kvalitou
Ano, je vynikající 7,5 %
Ano 37,5 % 
Spíše ano 25,8 %
Spíše ne 20,8 %
Ne 8,3 %

 

Změna v závodním stravovávní
Přestal bych v rámci obědvat 10,8 %
Přestal bych do jídelny chodit úplně 22,5 %
Do jídelny bych chodil jen výjimečně a zajišťoval si jídlo odjinud 28,3 %
Kombinoval bych jídlo z kantýny s jídlem odjinud 23,3 %
Do kantýny bych chodil méně často 10,8 %
Nic by se nezměnilo 4,2 %

 

Jak je pro vás jídelna důležitá
Důležitá 63,3 %
jsem rád, ale obešel bych se i bez ní 31,7 %
Je mi to jedno 5,0 %

Zdroj informací

Sdružení pro zaměstnanecké stravování a NejBusiness.cz

Datum

10. července 2020

Sociální sítě NejBusiness.cz

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Doporučujeme

Zajímavosti a tiskové zprávy

9. dubna 2025

ABB, Smart View a Keyence otevřely studentům dveře do reálného světa robotiky na RoboVision Hackathonu

ABB, Smart View a Keyence uspořádali RoboVision Hackathon, který studentům nabídl jedinečnou možnost...

8. dubna 2025

Exportéři hledají nové trhy. Diverzifikace je klíčem ke stabilitě a odolnosti

České firmy přehodnocují své exportní strategie v reakci na geopolitický vývoj, regulatorní změny a...

10. března 2025

Česká EAG ohlásila dvě akvizice v Německu za více než miliardu

osud roztříštěný evropský trh se softwarovými, datovými a analytickými nástroji pro obchodování s novými i...

28. února 2025

Evropská komise schválila Česku podporu na výrobu tepla z biomasy

Evropská komise schválila podle pravidel EU pro veřejnou podporu český program ve výši přibližně 2,6...

27. ledna 2025

Nůžky odměňování žen a mužů v Česku jsou pořád rozevřené

Mind the gap. Hlášení, které v anglicky mluvících zemích upozorňuje cestující v metru na prostorovou...

22. ledna 2025

Půjčka pro podnikatele je spojená s minimální administrativou

Jen krátká smlouva a žádné osobní jednání, přesně o tom jsou moderní úvěry, které lze vyřešit z pohodlí...

3. září 2024

OSTROJ naplno rozjel sériovou výrobu letištní techniky pro Oshkosh AeroTech

Opavský strojírenský výrobce OSTROJ rozšířil strategickou spolupráci s americkou společností Oshkosh...

1. září 2024

KB, MONETA a Air Bank nově umožňují vkládat hotovost do sdílené sítě téměř 800 bankomatů

Od srpna mají klienti Komerční banky, Monety a Air Bank možnost vkládat hotovost do téměř 800 sdílených...

19. srpna 2024

Konica Minolta se zaměřila na ochranu firemních dat proti hackerům

Konica Minolta reaguje na stále rostoucí počty hackerských útoků a potřebu maximálního zabezpečení IT...

15. srpna 2024

První ekologická celodřevěná prodejna BILLA vyrůstá ve Vracově na Hodonínsku

BILLA zahájila v červenci výstavbu své první celodřevěné ekologické prodejny v rámci střední a východní...

Reklama

Page generated in 1.2033 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál