Stravenkový paušál vážným způsobem naruší systém podpory stravování zaměstnanců v České republice.
Podpora stravování byla vždy účelově vázaná. Firmy si tak mohly vybrat, zda své zaměstnance podpoří v kvalitním stravováním kantýnou nebo tam, kde to nebylo možné, stravenkami. Stravenkový paušál bude pro firemní jídelny a také restaurace znamenat vážné existenciální riziko obzvláště v dnešní koronavirové době.
Pro zaměstnance bude tato možnost velice atraktivní, a firmy tak budou pod velkým tlakem. Stravenkový paušál žádným způsobem nezaručuje využití těchto nezdaněných peněz na jídlo. Dle průzkumů by jen 6 % lidí peníze navíc k výplatě utratilo za stravování v restauraci a nic jim nezabrání nakoupit si za ně alkohol nebo tabákové výrobky.
Lidé rozhodně nepřestanou jíst, ale budou volit levnější alternativy, zejména ve chvíli, kdy nebudou mít k dispozici cenově dostupný oběd v zaměstnanecké jídelně. Pro závodní jídelny je případné zavedení paušálu existenciální hrozbou, protože nízká cena za vysokou kvalitu, jakou dnes poskytují, nebude kvůli poklesu objemů udržitelná a ceny pro zaměstnance pak mohou ve firemních jídelnách vzrůst až několikanásobně.
Restaurace, které přijímají stravenky, přijdou o významnou část tržeb. Již nyní mají restaurace menší návštěvnost ve chvíli, kdy zaměstnancům stravenky dojdou. Stravenkáři chodí na obědy do restaurací třikrát častěji než lidé bez stravenek.